Aardrijkskunde
 

 Introductie

 Klas 1

 Klas 2

 Klas 3

 Klas 4

 Klas 5

 Klas 6

 Nieuws

 Links
Op het Vechtdalcollege. Leerjaar 3.
 Hoofdstuk 1 Nieuwe technieken en aardrijkskunde
Het eerste hoofdstuk is werken met Geografisch Informatie Systeem op de computer. Je hoeft geen computernerd te zijn om er mee te leren werken. Dat het steeds meer gebruikt wordt door bedrijven en organisaties geeft al aan dat het nuttig is om er wat van af te weten. Het volgende filmpje laat zien hoe er in San Francisco (VS) mee gewerkt wordt.

 

 
Met je zescijferige postcode kun je bepalen hoe hoog je t.o.v. NAP je woont. De school ligt op ongeveer 10 meter boven NAP.  Moet je dus hoogteverschillen overwinnen om op school te kunnen komen? Hellingspercentages, Alpe d'Hues, afzien...
Kijk op het
Geoloket.
Opdracht EDUGIS. Als aanvulling op dit hoofdstuk maak je een opdracht met EDUGIS. Geografische Informatie Systemen (GIS) zijn een in het bedrijfsleven en bij overheden steeds meer gebruikte moderne methode om ruimtelijke analyses te ondersteunen en beslissingen over onze leefomgeving beter te onderbouwen. De vraag naar geschoolden op het gebied van GIS stijgt. In tegenstelling tot het hoger onderwijs en het voortgezet onderwijs in landen als de USA en Canada worden leerlingen in het Nederlandse voortgezet onderwijs tot nu toe niet of nauwelijks vertrouwd gemaakt met GIS, maar jullie wel! Klik hier voor de opdracht. Daarna de opdracht inleveren (via de mail) bij je docent.
Als je de opdracht van EDUGIS afhebt, kun je hier een verdiepende opdracht over 'remote sensing' maken. Een lastige opdracht, maar wel leuk!!

 Hoofdstuk 2 Mens en natuurgeweld

Extra opdracht: Platentektoniek
Aardbevingen in Nederland? Jazeker!!! Niet alleen verre oorden hebben te maken met de kracht van de aarde. Ook ons  land heeft er last van. Niet overal even veel. Waar je in Nederland de meeste kans loopt op een aardbeving? Kijk op het plaatje hiernaast en bij deze site.
Hoe ontstaat een aardbeving? En wat heeft een aardbevingen te maken met bewegende platen? Bekijk deze clip en je weet het.

Soms zie je het op het nieuws: dan is er ergens een orkaan of een cycloon geweest en dan zie je een stad volledig in puin liggen. Mensen zijn hun huizen of familie kwijtgeraakt en lopen radeloos rond. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat is een cycloon? Hier een filmpje.

Op Tweede Kerstdag 2004 werd Azië opgeschrikt door een zeebeving. Hoe ontstaat zo'n beving?

Natuurrampen zijn vreselijk. Denk maar aan aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. In ons land hebben we dáár gelukkig geen last van. Maar Nederland kent wel een ander gevaar: overstromingen! Hoe kunnen we die voorkomen? Kijk hier.

Eerst is het gewoon een mooie berg. Maar dan ineens verandert de berg in een vuurspuwend monster! Wat is een vulkaan precies en waarom barst hij uit? Deze clip laat het je precies zien.

 Hoofdstuk 3 Stromen trekken sporen

Extra opdracht: Verkeer en vervoer Port of Rotterdam, Formulier Atlasopdrachten R'damse haven, Formulier atlasvragen verkeer en vervoer in NL, Formulier atlasvragen verkeer en vervoer in Europa, Formulier atlasvragen verkeer en vervoer op aarde, Formulier Verkeer en vervoer - Brenner Autobahn, Formulier "Lege snelheidstrein", Formulier "Vuile auto's", Formulier "De miljarden van de Betuwelijn" , Formulier China Drie Klovendam, Formulier "Reistijden in Nederland"

 Hoofdstuk 4 Andere volken

In Mexico stad is niet veel meer te zien van de oude Indiaanse cultuur. In de bergen en in het nabij gelegen Guatemala, zijn nog dorpjes te vinden waar directe afstammelingen van de Maya's leven. Echte Indianen dus. Hoe zien zij eruit en hoe leven ze? Nieuwsgierig kijk dan naar deze clip.

Familie hebben is erg belangrijk in Mali. Papa, mama, opa, oma, zusjes, broertjes, neefjes en nichtjes; iedereen blijft in één huis wonen. Alleen spelen of op zoek moeten naar een speelkameraadje is er daar niet bij. Wil je weten op welke manier Malinezen met elkaar omgaan, bekijk dan deze clip.

Mexico is in alle opzichten een mix. Een smeltkroes van verschillende mensen en religies. Al deze culturen maken Mexico heel bijzonder. Wil je weten hoe dat komt, kijk dan deze